torstai 28. helmikuuta 2008

Puutarhaan pääsyä odotellessa

Koska puutarhaan ja pihahommiin pääsyä joutuu vielä odottelemaan pitää kuopsutteluinnostus purkaa sitten vaikka sisäkukkien mullan vaihtoon. Lahjaksi saamamme siemenestä kasvatettu, 27-vuotias Teneriffan palmu on elellyt jo vuosikausia isossa vihreässä saavissa. Sille ostettu valkoinen saviruukku on odottanut uutta asukkiaan jo lähes vuoden, joten tätä projektia ei pystynyt kaksi jahkailijaakaan venyttäämään pidemmälle. Eteinen vuorattiin jätesäkein ja multasäkit raahatiin sisälle - ei muuta kuin töihin, siis.

Työnjako oli seuraava: mies piteli pistelevää palmua pystyssä toppatakki päällä ja rukkaset kädessä, minä kauhoin multaa juurten ympäriltä ämpäriin ja sitä kautta ulos, Pele toimi työnjohtajana, ruttukuono saavin reunalla. Reilun puolen tunnin kauhomisen tuloksena multa oli toki huvennut juuripaakun ympäriltä, mutta sitä leijui myös ilmassa, näytti olevan kaikkialla lattialla, kynsien alla ja vaatteiden sisällä. Myöhempi tarkastelu osoitti, että myös alusvaatteeni oli tukevasti vuorattu mullalla. Tässä vaiheessa urakkaa mieleeni muistui toisesta kukkapurkista löytynyt kastemato - oli miehen aika astua kauhojan paikalle. Taisi miestäkin matomahdollisuus iljettää kun toiseen käteen piti pukea kumihanska. Toista hansikasta ei koskaan löytynyt, joten homma jatkui yksikätisenä. Valtava, aivan saavin reunoja myöten kasvanut juuripaakku saatiin kuitenkin siirrettyä onnellisesti uuteen ruukkuun.

Vaikeimmaksi osuudeksi urakasta osoittautui kuitenkin valtavan ruukun siirto palmuineen takaisin paikalleen ruokailutilan nurkkaan. Mies oli tuskastua kun makaroonikäsivarsissani ei riittänyt voima edes hievauttamaan ruukkua. Maton avulla raahaamalla, ähisemisellä ja parin voimasanan avulla ihme kyllä viimein onnistuimme. Olimme suunnitelleen muitakin askareita sille illalle, mutta kun multaisina mustina murjaaneina raahauduimme suihkuun ei innostusta tarttua uuteen hommaan ollut jäljellä hiventäkään. Lisäksi miehen arvio 20 minuutin hommasta olikin vienyt koko illan, joten oli paras vetäytyä sohvannurkkaan voimia keräilemään.

Ruukun vaihto oli hyvää esimakua kesän puuhista. Niin rankkaa työtä kuin kottikärryjen työntäminen (tyhjällä renkaalla) ja kuoppien ja penkkien kaivaminen onkin, silti ei malttaisi odottaa että pääsee taas aloittamaan!

Ei kommentteja: