keskiviikko 28. huhtikuuta 2010

Kevät!

Minikokoiset krookukset ihmetyttää. Jo muutaman vuoden etupihalla kituen kukkineen krookukset eivät tänäkään vuonna ole koolla pilattuja. Päinvastoin, ne ovat oikeita minikrookuksia... Mikä ihme niitä vaivaa? Pitäisikö niitä muka jotenkin lannoittaa? Helmililjat eivät näytä nousevan ja krookuksistakin vain murto-osa. Myyrä pirulainen lienee vienyt loput.

Pikkuruiset maksaruohon pallerot sen sijaan näyttävät selvinneen talvesta oikein mainiosti. Häpeäkseni täytyy myöntää, että ne jätettiin totaalisesti heitteille istutuskennostoonsa talon nurkalle, hautautuivat lumeen ja löytyivät niiltä sijoiltaan kun lumi jokunen viikko sitten suli. Vaan eivätpä näytä pahastuneen! Rakastan maksaruohoja sen kaikissa olomuodoissa iso kivikkopenkki olisikin ihana lisä pihamaalle, mutta tasamaalle sitä on vähän kurja alkaa perustamaan. Ellei sitten saisi miestä hinaamaan kivenlohkareita pihamaan täytteeksi... Joka tapauksessa nämäkin naperot pitäisi saada kylvettyä jonnekin päin pihaa tänä keväänä, jottei raasujen tarvitse enää ensi talvea pienissä kipoissa selviytyä.

Ensimmäiset silmutkin tekevät jo tuloaan. Lamoherukka on aina ensimmäisenä lehdessä keväällä ja siksi myös yksi suosikeistani. Jos jänis ja pakkanen ovat tehneet selvän jo kertaalleen vaihdetuista maanpeittoruusuistani, taidan luovuttaa niiden kanssa ja laittaa tätä tilalle. Se taitaakin olla lähestulkoon ainoa pensas joka ei kelpaa näemmä jänikselle eikä myyrälle. Selvää suosikkiainesta siis!

Myös tämä talvella punertavaksi muuttuva mikä-lie-maksaruoho on ehdoton suosikkini. Kevään mittaan se muuttuu jälleen kirkkaan vihreäksi ja leviää kuin viimeistä päivää. Se leviää aivan pikkuruisistakin murusista: kun yhden palleron siirtää niin eipä aikaakaan kun vieressä on jo kaveri jos toinenkin. Se täyttää kukkapenkissä kivasti rakoja ja estää tehokkaasti rikkaruohojen leviämistä vaikka kovin piskuinen onkin.

Tänään ihanan keväinen aurinko oikein kutsuu maata kuopsuttelemaan, joten jos vain kovasti kääntymistä harjoitteleva tyttönen malttaisi rauhoittua päiväunien ajaksi vaunuun niin kukkapenkit saavat kyllä kyytiä :)

Ei kommentteja: