torstai 15. maaliskuuta 2012

Vannomatta paras (jälleen)


Tänäkin keväänä vannoin, ette taatusti kylvä yhtään siementä kasvamaan ja turhaudu kun peukaloni ei viherräkään samaan tapaan kuin kuvitelmissani. Puutarhaharrastuksessani (pakko se on näiden vuosien ja kokemusten jälkeen kai karvaasti myöntää) pätee näet sama sääntö kuin käsitöissä: alkuinnostus ei riitä kantamaan projektia loppuun saakka ja usein päädynkin joko keräilemään ja purkamaan niitä kesken jääneitä käsitöitä tai sitten tässä tapauksessa heitän kesän lopulla kitukasvuiset taimet viimein tunkiolle kun lannoitus ja säännöllinen huolto ovat taas vähän jääneet rempalleen. Noh, sinnikkyyttä minulta sen sijaan ei tunnu puuttuvan kun kuitenkin vuodesta toiseen jaksan yrittää :). Siksipä upouuden pienoiskasvihuoneen muovin alle pääsi turvejiffyihin muhimaan kahdeksan kappaletta chilejä ja toinen mokoma kirsikkatomaatteja. Sen verran yritän kuitenkin olla realisti, etten tästä (kai) enää aio viljelmääni levittää. Kesäkukat ostan kiltisti puutarhalta. Viimekesäisten pelargonian taimien elvyttely varaston hyllyillä taitaa olla myös tuhoon tuomittu yritys. Puutarhurin olisi ehkäpä pitänyt muistaa kastella niitä jokunen kerta useammin talven aikana…

Hieman ironisesti haaveilen kuitenkin takapihalle viherhuonetta. Osaksi toki aivan tarkoituksenmukaiseen toimintaankin eli herkempien kasvien kuten oikeiden tomaattien ja kurkkujen kasvatukseen, mutta suureksi osaksi huvimajaksi ja suojaisemmaksi oleskelutilaksi, ehkä myös lapselle leikkipaikaksi. Viime kesänä kävinkin katsomassa mallia jo vanhempien mökkinaapurin pihalla, jonne oli vanhoista ikkunalaseista pystytetty oikein hurmaava viherhuone, jossa kelpasi nauttia aamukahveista ja seurailla tomaatintaimien kiipeilyä tukivarsiaan pitkin. Tässä kohtaa kuitenkin minun ja insinöörimiehen mielikuvat toteutuksesta lähtevät eri suuntiin. Insinöörimies haluaa faktaa, kuvat ja mitat ja kai naulatkin valmiiksi valittuina ennen kuin suostuu toteuttamaan, kun taas minä lähtisin paikalliselle rakennuskirpparille ja keräilisin sopivalta vaikuttavat ikkunalasit ”… ja siitä se sitten lähtisi” :).


No, kesää ja kärpäsiä, viherhuonetta, pyykkitelinettä, pihavarastoa, pihan laatoitusta, kasvatusastioita, kukkapenkkien kiveämistä ja hirrrrrveän paljon muita projekteja odotellessa: hyvää kevättä kaikille!

Ei kommentteja: